Descoperirea fascinantă făcută de inteligența artificială. Detaliul care schimbă tot ceea ce știai despre picturile celebre

de: Iulia Kelt
05 01. 2024

Inteligența artificială poate fi antrenată să observe detalii în imagini care scapă ochiului uman. O rețea neuronală AI a identificat ceva neobișnuit în legătură cu un chip dintr-o pictură semnată deRaphael: acesta nu ar fi fost, de fapt, pictat de renumitul pictor.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Inteligența artificială cu „ochi de vultur”

Chipul în discuție aparține Sfântului Iosif, văzut în partea stângă sus a picturii cunoscute ca Madonna della Rosa (sau Maica cu trandafirul).

Savantii au dezbătut mult timp dacă pictura este sau nu una originală.

Cercetătorii din Marea Britanie și SUA au dezvoltat un algoritm de analiză personalizat bazat pe lucrările pe care știm că sunt rezultatul muncii maestrului italian.

„Folosind analiza detaliată a caracteristicilor profunde, am utilizat imagini ale picturilor autentificate ale lui Raphael pentru a antrena computerul să recunoască stilul său într-un mod foarte detaliat, de la trăsăturile de pensulă, paleta de culori, umbre și fiecare aspect al lucrării”, a declarat matematicianul și informaticianul Hassan Ugail, de la Universitatea din Bradford din Marea Britanie.

În acest caz, echipa a modificat o arhitectură pre-antrenată dezvoltată de Microsoft numită ResNet50, în combinație cu o tehnică tradițională de învățare a mașinii numită Mașină cu Vectori de Susținere.

Chiar dacă Madonna, Copilul și Sfântul Ioan sunt recunoscuți ca fiind create de mâna lui Raphael, acesta nu este și cazul lui Sfântului Iosif.

Vezi și: Giganții de inteligență artificială, mai „secretoși” decât ar fi bine pentru omenire. Ce s-a aflat

Inteligența artificială a demascat impostorul din pictura celebră

Ce s-a descoperit, de fapt

Probabil că altcineva a adus o contribuție la chipul lui Sfântul Iosif. „Când am testat della Rosa ca întreg, rezultatele nu au fost concluzive”, au mai spus oamenii de știință.

Giulio Romano, unul dintre elevii lui Raphael, ar fi putut fi responsabil pentru al patrulea chip, dar asta nu este deloc sigur. Este încă un exemplu al tehnologiei moderne care dezvăluie secretele picturilor clasice – de data aceasta cu ajutorul AI.

Madonna della Rosa a fost pictată pe pânză în anii 1518-1520, cred experții. Abia în mijlocul anilor 1.800 criticii de artă au început să bănuiască că Raphael nu ar fi pictat toată lucrarea.

Vezi și: Lucruri uimitoare despre trecutul, prezentul și viitorul inteligenței artificiale: cum ne afectează viețile AI